29-10-2018 KontaktlinserOplysning

Flerstyrke kontaktlinser

Linser til kort, mellem og lang afstand

Omkring 40 års alderen starter en aldersrelateret svækkelse af synet. Dette skyldes at øjets linse gradvist mister sin fleksibilitet og muskelfibrene omkring øjet, som får linsen til at fokusere på forskellige afstande, svækkes. Man bruger multifokale kontaktlinser til at korrigere for aldersrelateret langsynethed, også kaldet presbyopi.

Det mest almindelige tegn på presbyopi er, at man efter at være fyldt 40 får sværere ved at læse på kort afstand og se teksten på computerskærmen på mellem afstand.  

For at se skarpt skal det presbyope øje hjælpes med enten enkeltstyke- eller flerstyrke brilleglas - eller med flerstyrke kontaktlinser.

Kontaktlinser med flere styrker (multifokale) giver skarpt syn på alle afstande ved hjælp af indbyggede zoner, akkurat som med flerstyrke brilleglas.

Fordelen ved de flerstyrkede linser frem for briller er, at styrkerne følger med, når du drejer øjet. Derfor kan du lade øjnene løbe hen over f.eks. en avisside og behøver altså ikke at dreje hovedet som med briller.

Forskellige typer flerstyrke-linser

Multifokale kontaktlinser findes både som bløde kontaktlinser, formaste og døgnlinser af silikone-hydrogel.  

Der findes kontaktlinser med læsefelt (bifokale), mens andre har progressiv styrke (flerstyrke), nøjagtigt som med brilleglas.